Národní knihovna disponuje rozsáhlým rezervním fondem, který je z velké části umístěn v externím depozitáři v Neratovicích. Tento fond dosud zůstával nezkatalogizován a v rámci projektu probíhá od června roku 2012 jeho zpracování, jenž je stěžejní pro další využití fondu. Pracovníci do konce roku 2015 zpracovali 310 tisíc jednotek. Díky této činnosti došlo zatím k významnému obohacení vlastního Národního konzervačního fondu (NKF) NK ČR. Několik stovek knih bylo doplněno jako náhrada zrát a další tituly nebyly v NKF vůbec zastoupeny.

Tento rezervní fond tvoří základ pro vybudování budoucí depozitní knihovny. Už nyní intenzivně pracujeme na jeho doplňování. NK ČR navázala spolupráci s několika dalšími institucemi při vyřazování publikací, které následně přijímá. Současně vyhodnocujeme prozatím ručně nabídkové seznamy a komunikujeme i se soukromými osobami, které chtějí do knihovny darovat své knihy.

Zpracováním rezervního fondu se zabývá jedna pracovnice Národní knihovny ČR dislokovaná na pracoviště Vědecké knihovny v Olomouci. Uvedená pracovnice během roku 2014 zpracovala přibližně 11 000 nových záznamů, které byly pravidelně odesílány jak do Souborného katalogu ČR, tak do aplikace Virtuální depozitní knihovny. Cílem je maximálně zvýšit počet dokumentů zpracovaných v elektronickém katalogu knihovny a rozšířit počet dokumentů v aplikaci VDK.